fbpx
Ontdek de mogelijkheden van fruitzuren voor jouw doffe huid!

Ontdek de mogelijkheden van fruitzuren voor jouw doffe huid!

Vroeger kon je gemakkelijk een nachtje doorhalen, zonder dat je de volgende dag hiervan sporen ondervond op je huid. Je hoefde je geen zorgen te maken over een doffe of vermoeide huid. Vandaag de dag is dat wel anders. Nu heb je steeds meer ondersteuning nodig om die frisse uitstraling te behouden. Je huid heeft duidelijk een boost nodig. Gelukkig kan de juiste huidverzorging het tij keren. Wist je bijvoorbeeld dat fruitzuren jouw huid weer nieuw leven kunnen inblazen?

Natuurlijk celvernieuwingsproces

De huid ruimt overtollige dode huidcellen van nature zelf op. Het celvernieuwingsproces van de huid is dagelijks actief om zich te ontdoen van zo’n miljoen dode huidcellen. Door verschillende omstandigheden, zoals een verkeerde huidverzorging of milieufactoren, kan dit proces een stuk minder soepel verlopen. Maar ook de natuurlijke huidveroudering kan hieraan afdoen. Na het twintigste levensjaar vertragen de huidprocessen en gaan dode huidcellen zich steeds meer ophopen. De poriën kunnen hierdoor verstopt raken, met een onrustige huid tot gevolg.

Wat zijn fruitzuren?

Wanneer je last krijgt van een doffe uitstraling en toenemende onzuiverheden, is regelmatig exfoliëren met fruitzuren een goede toevoeging aan je huidverzorgingsroutine. Fruitzuren zijn zuren die uit natuurlijke bronnen gehaald worden. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde planten en vruchten, maar ook producten als melk en noten kunnen hiervoor ingezet worden. Fruitzuren worden voornamelijk verwerkt in peelingen, maar je vindt ze ook geregeld terug in crèmes.

Exfoliërende werking

Fruitzuren maken de pH-waarde van het product zuurder en exfoliëren de huid. Dode huidcellen worden losgeweekt en verwijderd, waardoor er weer ruimte ontstaat voor nieuwe huidcellen. Door fruitzuren te combineren met hydraterende en beschermende ingrediënten, dringen de werkstoffen dieper in de huid en ervaar je dus extra voordeel van je serum of crème.

Alpha of beta?

Er vallen twee soorten fruitzuren te onderscheiden: AHA’s (Alpha Hydroxy Acid) en BHA’s (Beta Hydroxy Acid). AHA’s zijn in water oplosbare fruitzuren die het vochtherstellende vermogen van de huid stimuleren. Ze zijn onder andere afkomstig van planten en vruchten, zoals suikerriet en citrusvruchten. Bekende AHA’s zijn onder andere glycolzuur en melkzuur. Een BHA is daarentegen in olie oplosbaar. BHA’s vermengen zich met de huideigen vetten, dringen diep in de poriën en lossen verstoppingen, onstaan door dode huidcellen en talg op. De meest voorkomende BHA is het uit wilgenschors afkomstige salicylzuur.

Voor wie geschikt?

AHA’s zijn in principe geschikt voor elke huid. Ze stimuleren de celvernieuwing vanuit de onderste huidlagen van de huid én verbeteren op deze manier de vochtbalans. Doordat dode huidcellen worden opgeruimd, ontstaat er ruimte voor nieuwe huidcellen, wat de huid een frissere uitstraling geeft. BHA’s hebben net als AHA’s een exfoliërende werking. In de cosmetica verwijst te term Beta Hydroxy Acid specifiek naar het bekende salicylzuur. Dit zuur heeft ontstekingsremmende kwaliteiten. BHA’s zijn dan ook geschikt voor mensen die te maken hebben met onderhuidse verstoppingen, ontstekingen en acne.

Over Vital Huidinstituut

Wil je weten welke fruitzuren je het beste kunt inzetten? De huidspecialisten van Vital Huidinstituut stemmen graag een behandelplan af op jouw huidtype. Zo kun je er terecht voor peelingen en krachtige producten met verkwikkende fruitzuren om jouw huid weer te laten stralen. Bij Vital Huidinstituut wordt gewerkt met het kwaliteitsmerk Rejuvi, dat gebruikmaakt van AHA’s en BHA’s zoals glycolzuur, melkzuur en salicylzuur.